/ iStock/Getty Images
Китайските военни са склонни да си сътрудничат с руските си колеги за засилване на стратегическата комуникация и координация между двете държави, обяви днес китайското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Китай и Русия ще работят заедно по осъществяване на инициативи за световна сигурност, съобщи на редовна пресконференция говорителят на китайското военно министерство Тан Къфей.

Двете държави ще задълбочат военното доверие и заедно ще бранят международната справедливост и правосъдие. Освен това ще организират съвместни морски и въздушни патрули и ще провеждат съвместни учения, добави говорителят.

Неотдавнашно съвместно учение на военноморските сили на Китай, Иран и Русия в Оманския залив е подобрило възможностите им да извършват морски мисии от различно естество, съобщи днес китайското министерство на отбраната.

Блинкън: Подкрепата на Китай за Русия е в разрез с интересите на САЩ

Ученията допринесоха още повече за приятелските отношения и сътрудничеството между трите държави, каза Тан Къфей. Китай, Иран и Русия изпратиха военноморски части, включващи 12 кораба, специални отряди и водолазни звена, за участие в ученията, които се проведоха между 12 и 19 март, добави той.

Неотдавна китайският президент Си Цзинпин се срещна с руския си колега Владимир Путин в Русия, което обаче не се хареса на САЩ, припомня Ройтерс.
Китай каза по този повод, че сътрудничеството между Австралия, Великобритания и САЩ по въпроса с ядрените подводници може да предизвика надпревара във въоръжаването, отбелязва Ройтерс.

"Веднъж щом се отвори "кутията на Пандора", стратегическият баланс в региона ще бъде нарушен и регионалната сигурност ще бъде сериозно застрашена", добави Тан Къфей.
БТА