знаме Китай
знаме Китай / БГНЕС
Китайският главен прокурор заяви днес, че двамата канадци, задържани, след като Канада арестува висша ръководителка на китайска технологична компания, без съмнение са нарушили закона, предаде Ройтерс.

Властите в Пекин казаха, че двамата арестувани - бившият дипломат и съветник в мозъчния тръст "Международна кризисна група" Майкъл Ковриг и бизнесменът Майкъл Спейвър - са заподозрени в застрашаване на държавната сигурност.

Бивш канадски дипломат е задържан в Китай

"Без съмнение тези двама канадски граждани в Китай са нарушили законите и регулациите на страната ни и сега са разследвани съгласно процедурата", каза главният прокурор Чжан Цзюн.

Ковриг и Спейвър бяха задържани, след като на 1 декември канадската полиция арестува във Ванкувър финансовия директор на технологичния гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу по искане на САЩ.

Американски прокурори обвиняват Мън, че е подвела банки при трансакции, свързани с Иран, излагайки ги на риск да нарушат наложените на Техеран санкции.

Китайското правителство даде неясни обяснения за ареста на двамата канадци и не направи пряка връзка с ареста на Мън. То призова Канада да я освободи и заплаши Отава с последици, ако това не стане.

Канада неколкократно заяви, че не вижда категорична връзка между ареста на Мън, дъщеря на основателя на "Хуавей", и задържането на Ковриг и Спейвър.

Съд в Канада пусна под гаранция главния финансов директор на Huawei

Западни дипломати в Пекин и бивши канадски дипломати обаче изобщо не се съмняват, че арестите са свързани.

Канада заяви, че задържането на нейните граждани е недопустимо, а държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова Китай да освободи двамата мъже.

Съгласно китайското законодателство при подозрения в застрашаване на националната сигурност може да бъдат използвани специални форми на задържане и разпити.
БТА