Китаец продава бъбрек, за да си купи iPhone и iPad
Китаец продава бъбрек, за да си купи iPhone и iPad / снимка: Reuters, архив

17-годишен китаец си купил iPad и iPhone, след като продал единия си бъбрек за 3500 долара на банда, организираща незаконни трансплантации, съобщи ДПА, позовавайки се на китайския в. „Чайна дейли”.

Полицията е арестувала петима души, заподозрени в незаконна търговия с органи, след като младежът казал на майка си как е платил електронните устройства, съобщи вестникът.

Тийнейджърът продал бъбрека си на главния заподозрян, който пък го препродал на нуждаещ се от трансплантация пациент на десет пъти по-висока цена. Това станало през април миналата година в провинция Хунан, Централен Китай. Ученикът отговорил на запитване в интернет, в което се търсели хора, готови да продадат бъбрека си. Той пътувал до съседна провинция за операция, извършена от болничен хирург. По-късно обаче се появили проблеми с функционирането на другия му бъбрек, посочва БТА.

Прокурорите в Хунан са обвинили посредника, хирурга и още трима заподозрени в умишлено причиняване на нараняване. Полицията разследва още няколко заподозрени, участващи в незаконната сделка и трансплантация на бъбрека на младежа.

Според китайското здравно министерство в Китай се извършват около 10 000 трансплантации годишно, а от трансплантация се нуждаят към 1,5 милиона души.