/ iStock/Getty Images
Гръцката икономика "няма да затвори отново" заради пандемията от коронавирус, само за да бъде предпазено неваксинираното малцинство, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Гърция се справи сравнително добре по време на първата вълна от коронавируса миналата година. Увеличаването на броя на случаите през ноември обаче принуди властите да въведат дълъг локдаун. Това доведе до загуби на стойност милиарди евро за гръцката икономика, която бавно се възстановява от десетгодишната финансова криза.

Гърция разхлаби ограничителните мерки, но отново се засилват притесненията заради разпространението на варианта Делта на коронавируса. 35 процента от 11-милионното население на Гърция вече е ваксинирано, а миналата седмица правителството предложи на младите хора финансови стимули, за да се ваксинират.

Когато налагахме всеобхватните мерки нямаше ваксини. А сега имаме ваксини, каза Мицотакис в интервю за гръцкия в. "Катимерини".

Гръцкият премиер заяви, че не може да направи ваксинирането задължително, но всеки има своя отговорност.

Страната няма да затвори отново за защитата на малкото неваксинирани хора, изтъкна той.

Мицотакис също така изрази надежда, че отношенията между Турция и Гърция това лято ще бъдат по-добри от миналото, когато напрежението се увеличи значително. Двете страни имат разногласия по въпроси, свързани с Източното Средиземноморие, по мигрантския проблем, кипърския въпрос и др.

"Сигурен съм, че това лято ще бъде по-спокойно от лятото през 2020 г.", посочи Мицотакис.

"Ние обаче не сме разрешили различията по между си и за Турция ще има последици, ако реши отново да подклажда напрежението", посочи Мицотакис.
БТА