Киргизстан заплашва да закрие американска база
Киргизстан заплашва да закрие американска база / снимка: БГНЕС

Правителството на Киргизстан внесе в парламента законопроект за денонсиране на споразумението със САЩ за американската военна база в Бишкек, предаде ИТАР-ТАСС.

Агенцията цитира източници от киргизстанското правителство, според които договорът със САЩ за военновъздушната база Манас съдържа клауза за прекратяване при 180-дневно предизвестие от една от страните.

Договорът, сключен през декември 2001 г. и удължаван неколкократно, гласи, че част от международното летище в киргизстанската столица се предоставя на Пентагона с цел да се противодейства на заплахите срещу международната сигурност и стабилността в Афганистан, посочва ИТАР-ТАСС. Според източниците на агенцията тази заплаха вече не съществува, в Афганистан вече са изградени всички необходими държавни институции, което е "едно от основанията за прекратяване на действието на споразумението със САЩ".

Евентуалното закриване на базата поставя сериозно предизвикателство пред плановете на новото американско правителство и президента Барак Обама да изпрати тази година още 30 000 американски войници в Афганистан, отбелязва Асошиейтед преср, цитирана от БТА.

По-рано посолството на САЩ в Киргизстан съобщи, че не е получавало официално известие за закриване на базата.

В Афганистан бяха създадени държавни институции, приета бе конституция, избран е президент и е съставено правителство, така че са налице всички условия за стабилно функциониращо управление, отбелязва в изявление киргизстанското правителство. Сред мотивите за закриването на базата кабинетът посочва и растящото недоволство в Киргизстан от американското военно присъствие. Не на последно място правителството критикува САЩ, за възпрепятствано разследване на случай от декември 2006 г., когато киргизстански шофьор на камион бе застрелян от американски военнослужещ при проверка на входа на базата.

Рискът от закриване на Манас изниква в момент, когато множащите се нападения над гаражи и транспортни колони в Пакистан будят съмнения дали тази страна е в състояние да гарантира сигурността на пътищата за жизненоважни доставки. Наред стова се засилва нуждата от алтернативни трасета през Централна Азия.

Вчера, на пресконференция след разговорите с руския президент Дмитрий Медведев в Москва президентът на Киргизстан Курманбек Бакиев обяви, че правителството е решило да прекрати използването на база Манас от американските ВВС. Това стана след като Медведев заяви, че Русия ще предостави на Киргизстан кредити за 2 милиарда долара и ще му отпусне помощ от 150 милиона долара за стабилизиране на бюджета и развитие на ключови инфраструктурни обекти, в потвърждение на съюзническите отношения между двете страни.

Американската база Манас е на гражданското летище в Бишкек и от 2001 г. осигурява логистична подкрепа за чуждестранните сили в Афганистан. Манас придоби особено значение за Вашингтон, след като през ноември 2005 г. бе затворена база на САЩ в друга бивша съветска република в Централна Азия - Узбекистан, отбеляза Франс прес.