Кипърският президент намалява заплатата си с 25%
Кипърският президент намалява заплатата си с 25% / снимка: Reuters

Кипърският президент Никос Анастасиадис реши да намали заплатата си с 25%, а членовете на кабинета ще намалят възнагражденията си с 20%, съобщи съветник на президента, цитиран от АФП.

Президентът "вече упълномощи главния счетоводител да намали заплатата му с 25%", заяви заместник секретарят на държавния глава Константинос Петридис. Анастасиадис и членовете на кабинета се отказват и от 13-та месечна заплата, на която имат право.

По-рано Анастасиадис благодари на сънародниците си за "голямото им чувство за отговорност" при повторното отваряне на банките след 12-дневно затваряне, предава АФП.

"Бих искал да благодаря на кипърците за зрелостта и спокойствието, които проявиха в отношенията си с кипърските банки", съобщи Анастасиадис на гръцки и английски език в Туитър. Кипърският президент "иска да изрази искрените си благодарности и признателността си на кипърските граждани за зрелостта и голямото чувство за отговорност, които проявиха в критичен момент за стабилността на кипърската икономика и за надеждността на банковата система на Кипър", допълни президентството в комюнике.

Кипърските банки, които бяха затворени от 16 март, днес спокойно отвориха врати само с няколко опашки в момента на отварянето на обяд. Но властите наложиха сериозни ограничения на движението на капитали и частните лица не могат да теглят повече от 300 евро дневно.

Поведението на клиентите на банките днес изпраща ясно послание за оптимизъм и сигурност за бъдещето и към хората, които следят събитията в международен план, допълни президентът в комюнике. "Отношението на хората доказва не само, че искаме, но и че можем да успеем да извадим страната от трудното положение, в което се намира. Банковата система на нашата страна ще оцелее и ще просперира", увери той, цитиран от БГНЕС.

В понеделник Кипър се съгласи с драконовски съкращения в банковия си сектор в замяна на спасителен план от 10 милиарда евро от Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ).