/ iStock/Getty Images
Кипър обяви нови мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, след като на острова бяха регистрирани пет случая на заразени с Омикрон, съобщава електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос".

На заседание на Министерския съвет е решено от 15 декември до 15 януари 2022 г. ваксинираните лица, които са били в близък контакт с потвърден случаи на заразен с COVID-19, да бъдат подложени на бърз тест в рамките на 72 часа и безплатен лабораторен PCR тест на седмия ден от контакта. Тази мярка не се прилага на лицата, които имат трета доза. При контакт с доказано заразени с Омикрон или бъдеща негова мутация, лицата задължително трябва да се подложат на самоизолация, независимо от ваксинационното си покритие.

Кипър започва ваксинацията с трета доза на всички пълнолетни

От сряда се забранява достъпът до обществени прояви като сватби, кръщенето и места за хранене в хотелски комплекси за лица, които не са ваксинирани. Допускат се граждани с поставена първа доза, но при положение че представят отрицателен резултат от лабораторно изследване с PCR или бърз тест. За неваксинирани остават недостъпни игрищата, театрите, кината, заведения.

За пристигащите в страната лица се предвижда тестване с антигенен тест 72 часа след влизането им на територията на Република Кипър. Изключение се прави за лица с трета доза ваксина.

Отново от сряда се намалява продължителността на периода между втората и третата доза - от шест месеца, той става пет месеца и половина.

От 16 декември започва и ваксинацията на деца във възрастовата група 5-11 години.
БТА