Неваксинираните няма да могат да посещават сватби и други частни и публични тържества, реши кипърското правителство заради опасността от разпространение на варианта Омикрон на коронавируса, който според Световната здравна организация вероятно проявява силна заразност, съобщи кипърското издание "Филелефтерос".

От 15 декември до 31 януари присъствието на публични прояви като сватби, кръщенета и в заведенията за хранене в Кипър ще бъде разрешено само за лица, на които е поставена поне една доза от ваксините и същевременно могат да представят отрицателен резултат от лабораторен PCR или бърз антигенен тест.

От 15 декември до 15 януари лицата, които са дали положителна проба за варианта Омикрон или всякаква възможна бъдеща мутация, както и контактните им лица, ще бъдат поставяни под задължителна самоизолация.

Ваксинираните близки контакти на потвърден случай на Омикрон трябва да се подложат на бърз тест в рамките на 72 часа, а на седмия ден - и на лабораторен PCR тест, който се предоставя безплатно. Ваксинираните с трета подсилваща доза са освободени от това изискване.

От 15 декември пътниците, които пристигат в Република Кипър, ще бъдат задължени да се подложат на бърз антигенен тест в рамките на 72 часа от пристигането си. Тестът ще се предоставя безплатно срещу бордна карта и документ за самоличност. Ваксинираните с трета доза не са задължени да си правят този тест.

Срокът, в който гражданите могат да си поставят подсилваща доза от ваксините срещу COVID-19, се намалява от шест месеца на пет месеца и две седмици.
От 16 декември в Кипър ще започне ваксинация и на деца във възрастовата група 5 - 11 години, реши правителството.
БТА