/ iStock/Getty Images
Кипърските власти взеха решение да променят епидемичния статут на четири страни в последната седмична категоризация на страните според заболеваемостта от COVID-19.

В документа на Министерството на здравеопазването на Кипър - Франция, Испания, Нидерландия и Уругвай са преместени от червената в оранжевата зона, от която неваксинирани граждани могат да посещават Кипър с тест, направен в страната на отпътуване не по-късно от 72 часа преди полета за Кипър.

В новия списък, който ще влезе в сила от 30 септември, в зелената зона ще останат само седем държави, в оранжевата ще са общо 22, вместо досегашните 18, а в червената - 30 държави, вместо 36 досега. Освен четирите споменати страни, в червената зона досега се намираха и Босна и Херцеговина и Молдова, които в новия списък отсъстват.

Промените в класификацията на страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство се извършват от кипърските власти въз основа на решенията на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, а от останалите държави - въз основа на преценката на Отдела за епидемично наблюдение на министерството на здравеопазването на Кипър.
БТА