Кипър избра десен президент
Кипър избра десен президент / снимки: Reuters

Кандидатът на десницата Никос Анастасиадис е избран за президент на Кипър. Това показват екзитпол резултатите от гласуването на втория тур на президентските избори.

Според прогнозните резултати, обявени от кипърската обществена телевизия, Анастаисадис, 66-годишен адвокат и ветеран на кипърската политика, е събрал между 57,5% и 61,5% от гласовете, уточнява БГНЕС.

Новоизбраният президент Никос Анастасиадис обеща в първата си реч след победата да работи за бързо споразумение с Европейския съюз за спасителния план. Става дума за финансите на средиземноморския остров, който е на ръба на фалита.

„Ние възнамеряваме да обсъдим и да си сътрудничим надеждно с нашите европейски партньори, за да се постигне възможно най-скоро споразумение (бел.ред. за спасяване), което защитава уязвимите групи, социалното сближаване и мира в света на труда” съобщи АФП.

Някои от европейските експерти призовават за внимателен подход към проблема и дори са против финансови инжекции към банките, тъй като смятат, че в Кипър са намерили финансово пристанище и много капитали с различен произход.

Кипър избра десен президент
netinfo

В края на януари еврокомисарят, отговарящ за икономиката и монетарната политика, Оли Рен заяви в интервю за „Уолстрийт джърнъл”, че Кипър ще трябва сериозно да преструктурира своята банкова система, което може да доведе до свиването на дейността на отделни банки, а също така до обединяване на финансови компании, смята Рен.

Източници от Вашингтон и Брюксел отбелязваха, че един от въпросите, предизвикващ противоречия, е наличието на големи суми на чуждестранни клиенти в кипърските банки, които могат да банкрутират, допълва БГНЕС.

Представители на Европейската комисия и повечето страни от еврозоната се страхуват, че самото предположение, че клиентите няма да успеят да си върнат напълно средствата, намиращи се по сметки в кипърски банки, може да доведе до криза в останалите държави с нестабилна банкова система.