Ким Кардашиян
Ким Кардашиян / Getty Images
Ким Кардашиян се обърна към президента на САЩ Джо Байдън. Тя го помоли да помогне за предотвратяването на нов арменски геноцид и да защити народа ѝ от азербайджанската агресия, след като Ереван и Баку отново концентрират войски на границата. Изявлението на Кардашиян е публикувано на уебсайта на Rolling Stone.

Тя пише, че от декември миналата година насам Азербайджан е "блокирал единствената спасителна линия между коренните християнски арменци от Арцах (известен още като Нагорни Карабах) и останалия свят". От години те зависят от доставките на храни, лекарства и хуманитарна помощ през Лачинския коридор, се казва в изявлението. "Войната от 2020 г., след като Азербайджан нападна арменците в Арцах без никаква причина, така и не приключи в съзнанието на арменците по света. Въпреки споразумението за прекратяване на огъня, нападенията срещу арменски войници бяха постоянни", се казва в съобщението.
 
Ким отбеляза, че "арменофобските политики са разработени и широко насърчавани" от правителството на Азербайджан и други страни. Кардашиян написа, че тази "безмилостна блокада" преминава всички граници, нарушавайки правата на хората. Блокирането на групи за защита на човешките права като Международния комитет на Червения кръст и "омразната реторика, съпътстваща блокадата", са признаци на "геноцидни намерения", обобщи тя.

Ким Кардашиян обяви изявлението си в Инстаграм*, като го нарече "молба към президента Джо Байдън да спре поредния арменски геноцид". Риалити звездата отбеляза, че "е време Америка (и светът) да предприеме действия за защита на арменците от Азербайджан".

БГНЕС припомна, че на 29 октомври 2019 г. Камарата на представителите на САЩ прие важна резолюция: според нея за първи път от 35 години Америка официално призна и осъди арменския геноцид, извършен от Османската империя в началото на XX век. Тази резолюция е от голямо значение за целия арменски народ - включително за Ким Кардашиян и сестрите ѝ (бащата на Ким, Кортни и Клои - Робърт Кардашиян - е от арменско-американски произход).

Тогава Кардашиян публикува пост, в който отбелязва важността на решението, взето от Конгреса, и сподели радостта си от него.
БГНЕС