/ Gulliver/Getty Images
Севернокорейският лидер назначи нови членове на Политбюро
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун затегна дисциплината в управляващата Корейска трудова партия и назначи нови членове в могъщото ѝ Политбюро, съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), цитирана от Ройтерс.

Централният комитет на партията проведе пленарно заседание за четвърти и последен ден, на което разгледа организационни и идеологически въпроси, свързани с централния си ръководен орган.
Някои членове на ръководствотo са изразили "дълбоко съжаление за това, че не са изпълнили очакванията", след като Ким посочил "сериозни проблеми" с начина им на живот, посочи КЦТА без повече подробности.

Избраха Ким Чен-ун за генерален секретар на Корейската трудова партия

Могъщото Политбюро на ЦК също така избра Те Хьон-чол, заместник-председател на Президиума на Върховното народно събрание, за свой нов член, както и У Сан-чол, служител в партийната Централна контролна комисия, за кандидат-член, посочи КЦТА. ЦК заседава от вторник.

На заседанията в предишните дни Ким призова за мерки за справяне с "напрегнатата" продоволствена ситуация, за която той посочи като причина пандемията от коронавируса и миналогодишните тайфуни. Призова и за готовност както за диалог, така и за конфронтация със САЩ в първото си директно изказване за правителството на американския президент Джо Байдън.
БТА