Ким Чен Ир с рекорден брой публични изяви през 2010 г.
Ким Чен Ир с рекорден брой публични изяви през 2010 г. / снимка: Reuters

Въпреки че получи инсулт през 2008 г., севернокорейският лидер Ким Чен Ир е имал рекорден брой публични прояви миналата година, съобщи южнокорейското министерство на обединението.

Ким е пътувал 161 пъти през 2010 г., най-много от официалното му встъпване в длъжност през 1994 г. спрямо 97 пъти през 2008 г. и 159 пъти през 2009 г., съобщи министерството.

63 от публичните появи на Ким миналата година са били свързани с икономическа дейност, отбелязва докладът. Анализатори считат, че по-честите му публични изяви вероятно целят да се намалят спекулациите относно здравословното му състояние и евентуално предаване на властта.

Известно е, че 68-годишният Ким иска да ускори предаването на властта на третия си син Ким Чен Ун, за когото се смята, че е на 27 години и който е придружавал баща си при една пета от пътуванията му миналата година. През септември м. г. той беше произведен в четиризвезден генерал и получи високи постове в Комунистическата партия. От тогава той често е заснеман да придружава баща си.

"Активното присъствие на Ким целеше да покаже вътрешна стабилност, която е необходима за унаследяването на властта. Другата цел беше да се покаже здравословното състояние на Ким, което се смяташе, че се е влошило, когато броят на публичните му изяви намаля, както и усилията му да се справя с проблемите по-активно", заяви професорът в университета Донгук Ким Йонг-Хюн, допълва БГНЕС.

Според него Ким правел всичко възможно да покаже, че прави най-доброто за съживяване на замиращата севернокорейска икономика. "Но основната причина беше да се установи стабилен процес по предаване на властта", счита професор Ким.