Ким Чен-ир получил 40 000 подаръка от представители на 170 държави
Ким Чен-ир получил 40 000 подаръка от представители на 170 държави / снимка: БГНЕС, архив

До края на живота си покойният лидер на Северна Корея Ким Чен-ир е получил общо 39 900 подаръка от представители на 170 страни, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира севернокорейския печат.

Даровете са били поднасяни "в знак на безгранична почит" от партийни лидери, държавни и правителствени ръководители, видни дейци от различни сфери и сдружения за изучаване на идеите чучхе. Днес те се пазят в двете сгради на изложението "Дружба между народите", изградени в традиционен корейски стил в планината Мьохансан. Там са изложени и подаръците, поднасяни на първия и "вечен" президент на КНДР Ким Ир-сен, както и на съпругата му Ким Чен-сук.

Ако един посетител отдели макар и една минута на всеки от експонатите, ще трябва да прекара поне година и половина в комплекса, за да разгледа всички, сочат изчисления, цитирани от агенцията. Най-много подаръци - твърде разнообразни и подчертано изискани, пристигали навремето и продължавали да пристигат от Китай, допълва БТА.

През 1996 година - след кончината на Ким Ир-сен, в една от залите бе изложена восъчна фигура на покойния лидер, за която на изложението би завидял и прочутият лондонски музей на масам Тюсо. Китайците са я измайсторили тъй изкусно, че Ким Ир-сен сякаш всеки момент ще проговори и ще тръгне насреща ти, споделя впечатления кореспондентът на ИТАР-ТАСС.