/ /iStock
Киев приветства факта, че Международният олимпийски комитет не е дал становище или график за евентуалното участие на руски спортисти на Олимпийските игри в Париж през следващата година.

"Решението за допускане на руснаци и беларуси до Олимпийските игри през 2024 г. беше отложено", заяви министърът на спорта на Украйна Вадим Гуцайт във Facebook.

"Ние ще положим съвместни усилия, за да не попадне нито един Z-патриот на международните спортни арени", добави той в явна препратка към проруските военни знаци.

Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че решение относно участието на руски и беларуски спортисти спортисти на Летните олимпийски игри в Париж догодина ще бъде взето „в подходящото време“.

„МОК ще вземе това решение в подходящото време, в пълната си дискретност, и без да робува на резултатите от предишните олимпийски турнири. Искаме да проследим въвеждането на тези препоръки колкото се може по-дълго…за да можем да вземем информирано решение“, сподели Бах след срещата на Изпълнителния комитет на МОК. Изпълкомът, допълни той, „не счете за подходящо да дава срокове…никой не знае какво ще се случи утре или след девет месеца“. Бах добави, че „участието на атлети с руски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година също не е било обмислено в консултациите или обсъжданията днес“.

„МОК си запазва правото да реши относно тяхното участие в подходящото време, дори и те да са се класирали според квалификационния критерий, поставен от съответните им международни федерации.

МОК ще следи отблизо пълното въвеждане на тези препоръки от всички замесени страни. Резултатите от тази процедура по мониторинг ще бъде важен фактор в решението на МОК по отношение участието на спортисти с руски или беларуски паспорт на Игрите в Париж през 2024 година и на Зимната олимпиада в Кортина д‘Ампецо през 2026 година“.

Олимпийските шефове препоръчаха днес завръщането на руски и беларуски атлети като индивидуални лица под неутрален флаг без никакви връзки с военните. Бах каза още, че МОК е препоръчал на международните федерации и организаторите на международните спортни събития "спортисти с руски или беларуски паспорт могат да участват само като индивидуални неутрални атлети".
БГНЕС