Киев обвини Москва в пряко нашествие след влизането на хуманитарния конвой
Киев обвини Москва в пряко нашествие след влизането на хуманитарния конвой / снимка: БГНЕС

Началникът на украинските служби за сигурност обвини Русия в "пряко нашествие" след решението на Москва да вкара автоколоната си с хуманитарна помощ в Украйна без да изчака тя да бъде проверена, предаде Франс прес.

"Казваме, че това е пряко нашествие. Става дума за военни автомобили под циничното прикритие на Червения кръст", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко пред агенция Интерфакс-Украйна.

Отговорност за сигурността на хуманитарната автоколона носи Русия, заяви Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Украинската страна предложи преговори с Русия, но Русия отказа. Напомням, че отговорност за сигурността носи Русия", каза той на брифинг.

Руската колона с хуманитарна помощ се движи на територията на Украйна "без съпровождането и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и в нарушение с постигнатите споразумения относно за инспектирането и регистрирането на руската хуманитарна помощ", допълни Лисенко.

По думите му Киев е изпълнил "всички поети ангажименти за оформянето на (митническите) документи за руската хуманитарна помощ в пълно взаимодействие с МКЧК".

Източник: БТА