/ iStock/Getty Images
Кибератака срещу американска болнична група е наложила затварянето на центрове за спешна медицинска помощ и други важни здравни услуги в поне четири щата, съобщиха официални лица.

Prospect Medical Holdings, която управлява 16 болници в Калифорния, Кънектикът, Пенсилвания и Роуд Айлънд, е претърпяла "инцидент, свързан със сигурността на данните", съобщи говорителка в изявление за АФП.

"След като научихме за това, изключихме системите си от мрежата, за да ги защитим, и започнахме разследване с помощта на специалисти по киберсигурност от трети страни", каза тя.

Болницата на групата в Уотърбъри, Кънектикът, заяви, че компютърният срив е засегнал всички болнични и амбулаторни операции, като персоналът използва "хартиени документи, докато това не бъде разрешено".

Здравната мрежа на Източен Кънектикът заяви, че нейният център за спешна медицинска помощ е затворен, а плановите операции са отменени до второ нареждане.
Инцидентът изглежда е атака с цел откуп, но все още се разследва, каза говорителката.

Обикновено при атаките с рансъмуер се получава достъп до уязвими компютърни системи и се шифроват или крадат данни, след което се изпраща писмо с искане за откуп в замяна на декриптиране на данните или за отказ от публичното им оповестяване. Групите в областта на здравеопазването често са обект на атаки.

"Докато разследването ни продължава, ние сме съсредоточени върху посрещането на неотложните нужди на нашите пациенти, като работим усърдно за възможно най-бързото възстановяване на нормалната работа", се казва в изявлението.
 
БГНЕС