Ки-мун поиска полицаи от Ню Йорк да участват в мироопазващи мисии
Ки-мун поиска полицаи от Ню Йорк да участват в мироопазващи мисии / netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг подразделения на градската полиция да участват в мироопазващи операции, предаде Ройтерс.

Полицаи се набират по-трудно от войници, а Ню Йорк разполага с едни от най-многофункционалните полицейски сили в света, отбеляза говорителката на световната организация Мари Окабе. Блумбърг, който направи първото си посещение в централата на ООН, откакто новият генерален секретар пое поста на 1 януари тази година, не даде изявления пред пресата, предаде БТА.

Световната организация изпитва постоянен недостиг на цивилни полицаи за 18-те си мироопазващи мисии, отбелязва Ройтерс. В операции на ООН са включени около 300 нюйоркски служители на реда. През последното десетилетие обаче приносът на Ню Йорк бе ограничен до пенсионирани полицаи.

Делегацията начело с Блумбърг предупреди за рисковете от пожар в централата на ООН и постави въпроса за привеждане на сградата в съответствие с градските правила за противопожарна безопасност. Кметът обсъди с Бан и голям проект за обновяване на 38-етажния небостъргач.

Завършена през 1952 г., внушителната сграда има редица дефекти. Покривът тече, при строителството е използван отровен азбест, няма пожарогасители, а системите за отопление и охлаждане постоянно създават проблеми.