Кевин Ръд: Църквата трябва да реагира при случаите на сексуално насилие от свещеници
Кевин Ръд: Църквата трябва да реагира при случаите на сексуално насилие от свещеници / снимка: БГНЕС

Австралийският премиер Кевин Ръд заяви, че Католическата църква трябва да реагира при всяка проява на сексуално насилие от свещеници, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Ръд каза това в момент, когато гостуващият в Австралия папа Бенедикт Шестнайсети се готви да изрази позиция по въпроса.

"Важно е църквата да реагира при всеки отделен случай на сексуално насилие, извършено от свещеници", каза премиерът лейбърист по радио Скай Нюз. Извиненията, поднесени от папата при посещението му в САЩ през април, "донесоха утешение и изцеление", продължи Ръд. Но решението за това зависи от църквата и аз го зачитам, добави той.

Визитата на папата в Австралия, където протичат Световните дни на католическата младеж, съвпадна с педофилски скандал, опетнил австралийската католическа църква. В Мелбърн жертва на сексуално насилие от свещеник станаха две момичета, едното от които се самоуби. Родителите поискаха среща в Сидни с папата и с кардинал Джордж Пел.

Възможно е папа Бенедикт Шестнайсети да се произнесе по въпроса в събота на литургия, която ще отслужи заедно с австралийски епископи, каза говорител на Ватикана. Той обаче подчерта, че папата може да не поднесе официално извинения на жертвите, а да говори за начина, по който църквата трябва да избира и подготвя свещениците, за да не се допускат подобни страдания, добавя АФП.