Кери призова за нови мерки в борбата срещу Ислямска държава
Кери призова за нови мерки в борбата срещу Ислямска държава / Guliver/Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова членовете на водената от САЩ коалиция да засилят обмена на разузнавателна информация и да проявят повече креативност в борбата срещу "Ислямска държава", която се опитва да засили вербуването на нови членове, като използва нови езици и се насочва към нови места, предаде Ройтерс.

Контролираната от "Ислямска държава" територия намалява

Кери заяви, че коалицията отбелязва напредък в борбата с "Ислямска държава". Смята се, че броят на бойците на групировката е намалял с около една трета. Ако северния иракски град Мосул бъде освободен успешно от "Ислямска държава", ще бъде достигната жизнено важна повратна точка, подчерта държавният секретар на САЩ.

Как ще бъде унищожена "Ислямска държава"?

"Необходими са обаче още усилия", заяви Кери пред 30 министри на отбраната и външните работи, събрали се във Вашингтон, за да обсъдят борбата срещу "Ислямска държава". "Необходимо е например да се премахнат структурните бариери, които да позволят повече обмен на информация за заплахи", подчерта той.

По думите на Кери терористичната групировка в момента се опитва да се превърне от псевдодържава, провъзгласена на превзетите територии в Ирак и Сирия, в "нещо като глобална мрежа, чиято единствена истинска цел е убийството на колкото е възможно повече хора на колкото може повече места", предаде ТАСС.

Източник: БТА