Керченският пролив е на границата на екокатастрофа
Керченският пролив е на границата на екокатастрофа / снимка: БГНЕС

Силна буря с вълни над 5 метра и скорост на вятъра над 100 км/ч създадоха бедствена ситуация в руското пристанище "Кавказ". То се намира на изхода на Керченския пролив от Азовско към Черно море.

След като в интервал от 5 часа потънаха танкер с мазут и кораб със сяра, по обед аварийна ситуация се създаде на трети кораб - "Нахичеван" - и екипажът от 11 души се подготвя за евакуация, съобщава БТА.

На борда на четвърти кораб, танкера "Волгонефт-123" пък е открита голяма пукнатина, но засега нямало разлив на петрол. Около 50 плавателни съда, намиращи се в Керченския проток между Азовско и Черно море, се извеждат от района във връзка с влошените метеорологични условия.

Драмата започна в 3,35 ч, когато на рейда на пристанището на две се разцепи танкерът "Волгонефт-139". Кърмовата част на кораба с 13-членния екипаж бе отнесена и продължава да дрейфува в бурното море. Досега спасителните кораби не могат да приближат до бедстващите моряци, с които се поддържа радиовръзка. При катастрофата от натоварения с над 4 хиляди тона мазут по различни данни в морето се излели между хиляда и 2 хиляди тона.

В 9,25 ч в пристанището потъна натоварения с 2500 тона сяра кораб "Волногорск". Деветчленният екипаж успя да се евакуира на надувен сал, който бе отнесен в морето. Моряците бяха прибрани от спасителен кораб.

Създаден е руско-украински щаб за справяне със ситуацията. Главната задача е да бъдат спасени първо моряците. Засега метеорологичните прогнози говорят за продължаващо влошаване на времето. За справяне с екологичните проблеми се подготвят 500 души и цяла армада от 20 кораба и 12 нефтосъбирача.

Заместник-ръководителят на "Росприроднадзор" Олег Митвол оценява ситуацията като много сериозна. За събиране на разлетия петрол ще са необходими месеци. Проблемите се усложняват от разлива на гориво и от потъналия кораб със сяра. Сярата била в херметично затворени контейнери, които щели да бъдат извадени. В момента вятърът носи петролни петна към украинския бряг.