Кения изгаря днес 105 тона слонова кост в националния парк на Найроби. Това е най-голямото количество "бяло злато", унищожавано наведнъж, и представлява символичен жест в борбата срещу бракониерството на слоновете, изтребвани заради бивните им, предава АФП.

Пред телевизионни камери от целия свят президентът Ухуру Кенията заедно с президента на Уганда Али Бонго Ондимба, в чиято страна живеят повече от половината горски слонове в Африка, подпалиха пирамида от слонски бивни, натрупани вертикално на височина три метра.

Други десет пирамиди от слонова кост и още една купчина от рогове на носорози ще бъдат подпалени от изтъкнати гости. Така близо 5% от световния запас на слонова кост ще отлети като дим в този публичен крематориум.

Никой не може да търгува със слонова кост, защото тази търговия е синоним на смъртта на нашите слонове и смъртта на нашето природно наследство, заяви Кениата на церемонията.

Да загубим нашите слонове, означава да загубим важна част от наследството, което ни е поверено, заяви кенийският президент на международна среща на високо равнище вчера в Нанюки, централна Кения.

Той призова за пълна забрана на търговията със слонова кост, за да се предотврати унищожаването на този вид в диво състояние. Под въпрос е оцеляването на 450 000 - 500 000 слонове в Африка за по-малко от две поколения, алармира той.

Близо 30 000 слонове биват убивани всяка година заради бивните им от все по-добре екипирани и въоръжени бракониери. Драматичната последица е, че броят на унищожените слонове надхвърля възпроизвеждането на вида.

Трафикът на слонова кост, чиято търговия е забранена от 1989 г., се стимулира от търсенето на азиатския пазар, главно в Китай, където кило слонова кост се търгува за близо 1000 евро.

Източник: БГНЕС