/ БГНЕС
Холивудската звезда Кейт Бланшет пледира понеделник за прекратяване на опустошителните условия, изтърпявани от милиони хора без гражданство по целия свят, заявявайки, че те са оставени да бродят и страдат, без да бъдат забелязвани.

„Време е да действаме“, заяви пред репортери в Женева австралийската актриса, която е носителка на „Оскар“ и служи като посланик на добра воля в агенцията на ООН за бежанците. „Светът може да сложи край на липсата на гражданство“, призова тя. 

БГНЕС

Нейните коментари дойдоха, когато ВКБООН отбеляза средата на 10-годишната кампания за прекратяване на тежкото положение на милионите по целия свят, лишени от гражданство.

Липсата на гражданство оставя хората политически и икономически маргинализирани и особено уязвими от експлоатация и злоупотреби.

БГНЕС

Често са лишени от образование, медицински грижи, правото да сключат брак или дори да получат смъртен акт. „Това е пълна невидимост“, каза Бланшет, констатирайки със съжаление, че такива хора „изпитват маргинализация и изключване от люлка до гроб“.

БГНЕС

В същото време родителите, лишени от гражданство, често предават „отчаяния и ужасяващ дар“ на липса на гражданство на децата си, каза тя, описвайки това като „нечовешка, сърцераздирателна и опустошителна ситуация“.

БГНЕС

Още по-сърцераздирателно е светът да бъде свидетел на нещо, когато проблемът можеше да бъде решен. „Това е създаден от човека проблем и той е разрешим“, каза Бланшет, като посочи, че държавите „определят гражданството и така държавите имат силата да премахват препятствията към гражданството за хората без гражданство“.

БГНЕС

През 2014 г. ВКБООН изчисли, че в целия свят има около 10 милиона хора без гражданство, но върховният комисар Филипо Гранди заяви пред журналисти миналата седмица, че истинските числа са неясни, тъй като много такива хора „са невидими“.
БГНЕС