Комендантът на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФор Анджело Микеле Ристуч каза, че КейФор призовава всички страни в конфликта в Северно Косово да се ангажират конструктивно, за да осигурят безопасността и свободата на движение и подчерта, че решението на ситуацията трябва да се търси чрез диалог, предаде Танюг.

„КейФор внимателно наблюдава ситуацията в Северно Косово. КейФор има пълен капацитет, включително и хора, да осигури безопасността и свободата на движение за всички общности, на цялата територия на Косово, според мандата си, базиран на Резолюцията на Съвета за безопасност на ООН 1244 от 1999 г.“, каза Ристуч за Ен 1.

Той допълни, че КейФор е засилил присъствието си от октомври, включвайки и допълнителните войници и патрули, пристигнали тази седмица в северната част на Косово.

„Очакваме всички страни да си сътрудничат отблизо с КейФор и да се въздържат от провокативни изблици на сила. (…) Призоваваме всички страни да се ангажират конструктивно, за да осигурят безопасност и свобода на движението в Косово. Решението трябва да се търси чрез диалог“, каза още Ристуч.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.
Симона - Алекс Михалева/БТА