Катедралата символ на Крайстчърч ще бъде разрушена
Катедралата символ на Крайстчърч ще бъде разрушена / снимки: Reuters

Англиканската катедрала в Крайстчърч, емблематична сграда в тежко пострадалия от две земетресения новозеландски град, ще бъде разрушена, защото трусовете са й нанесли непоправими щети, предаде Франс прес, като се позова на новозеландските власти.

Камбанарията на катедралата рухна по време на втория трус на 22 февруари 2011 г. Тя беше висока 131 метра. Конструкцията на самата катедрала пострада и при последвалите вторични трусове. В това земетресение загинаха 185 жители на Крайстчърч.

Градът пострада тежко и от предишното земетресение през септември 2010 г., припомня Франс прес.

Епископ Виктория Матюс подчерта, че цената на спасяване на катедралата ще бъде непосилна. Според нея 50 милиона новозеландски долара (31,5 милиона евро) ще са необходими, за да се възстанови част от сградата, предава БТА. 100 милиона австралийски долара ще са необходими за цялостното възстановяване на храма.

Поради опасения от нови трусове и високата цена властите са се отказали от плановете за възстановяване на храма и ще го разрушат.

"Катедралата ще бъде разрушена възможно най-старателно, за да се предпазят всички съкровища, които се намират в нея", подчерта епископ Матюс. При разрушаването няма да се използват булдозери. После властите на Крайстчърч ще намерят хубаво и безопасно място, за да построят нов храм, добави тя.

Катедралата символ на Крайстчърч ще бъде разрушена
netinfo