/ БГНЕС
Десет души загинаха, а 25 бяха ранени при катастрофа с камион с мигранти в мексиканския щат Чапас, предаде Франс прес. Това е втори подобен инцидент в страната за седмица.

Жертвите са жени, сред които и непълнолетна. Те са идвали от Куба.

Катастрофата е станала на границата на Мексико с Гватемала, на тихоокеанското крайбрежие на щата Чапас. Оттам редовно минават мигранти, насочили се към САЩ.
Двама мигранти загинаха, а 27 бяха ранени в четвъртък, когато камионът, с който пътували, се преобърнал пак в Чапас.

В началото на август най-малко 18 души загинаха, а 23 бяха ранени, когато автобус, превозващ основно мигранти, падна в пропаст в Мексико. 

През декември 2021 г. 50 мигранти намериха смъртта си в катастрофа с камион пак в Чапас, като повечето от тях бяха от Гватемала, Салвадор и Хондурас.

Американската гранична полиция регистрира официално 11,8 милиона преминавания на мигранти през южната граница на САЩ от октомври 2022 г. до август  2023 г. В доклад на Световната организация за миграциите, публикуван на 12 септември, се казва, че границата между Мексико и САЩ е била най-опасният сухопътен миграционен път в света за 2022 г. с 686 загинали или изчезнали там.

Мигрантите стават жертва на трафикантите, но също и на нападения от престъпници и дори на атаки и изнудвания от страна на представители на властите.

Над 240 000 мигранти са били пратени в центрове за задържане в Мексико през първото полугодие на 2023 г.

Пред този приток на мигранти президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор призова за помощ американския си колега Джо Байдън. В петък Вашингтон и Мексико обещаха да удвоят усилията за засилване на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността във връзка с миграционния въпрос, както и сътрудничеството в борбата с трафика на дрога и оръжия.
Габриела Големанска/БТА