Каталонската обществена телевизия не излъчи коледното послание на испанския крал
Каталонската обществена телевизия не излъчи коледното послание на испанския крал / снимка: Guliver/Getty Images

Традиционното послание на испанския крал в навечерието на Рождество не беше излъчено снощи по каталонската обществена телевизия за първи път в 30- годишната й история, предаде Ройтерс.

Работещи в телевизията обявиха кратка стачка, докато вървеше посланието на краля, и вместо него беше излъчено друго предаване. Официалното обяснение беше протест срещу орязването на разходите на телевизията, но според Ройтерс случаят е показателен за растящите сепаратистки настроения в богатия североизточен регион.

В изявлението си Хуан Карлос не спомена пряко щекотливата тема за каталонската независимост, но отправи силен призив към испанците да се обединят и да приемат различността в момент, когато страната се бори да се справи с петгодишната икономическа криза, оставила без работа един на четирима работещи.

„Заедно ние сме решавали далеч по-трудни проблеми от днешните и винаги сме се стремели към една и съща обща цел”, каза кралят и допълни: „Испания е велика страна, за която се струва да се борим”.

Управляващите в Каталония, където живеят 7,6 милиона души, са насрочили за 9 ноември референдум за независимост, който обаче премиерът Мариано Рахой обяви за противоконституционен и предупреди, че ще бъде блокиран в парламента и съдилищата, отбелязва БТА.

Допитванията показват, че около половината каталонци биха гласували за независимост, ако референдумът се състои днес. Обществената телевизия в Страната на баските, друг сепаратистки район, също не излъчи коледното послание на краля, което се случва често, съобщава Ройтерс.