Кастро се е срещнал с анголския президент
Кастро се е срещнал с анголския президент / снимка: BGNES

Анголският президент Жозе Едуарду душ Сантуш се е срещнал с кубинския лидер Фидел Кастро, който се възстановява от прекарана преди повече от година коремна операция. Това предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на кубинското правителство. Душ Сантуш е първият чуждестранен ръководител, който се среща с Кастро от началото на юни.

В краткото правителствено комюнике се посочва, че двамата президенти са анализирали сложните проблеми, пред които е изправен съвременният свят и които засягат най-вече най-бедните страни. Кастро и Душ Сантуш, чиято среща продължила 45 минути, обсъдили и ролята на Куба в Африка.

Съобщението е поместено в интернет страницата на вестник "Хувентуд ребелде" и е придружено със снимка на Кастро и Душ Сантуш, които стоят прави и се здрависват. Кубинският лидер изглежда много слаб, отбелязва Ройтерс. Облечен е в анцуг.

В петък кубинската телевизия показа едночасово интервю на 81-годишния Кастро с правителствен журналист. Кубинският президент категорично отхвърли слуховете, че е много зле със здравето. Те бяха предизвикани от факта, че три месеца не се бе появявал по телевизията. На публично място Кастро не е виждан от лятото на миналата година, когато му бе направена операцията и когато временно предаде властта на брат си Раул.