Кастро подготвя оттеглянето си?
Кастро подготвя оттеглянето си? / netinfo

Кубинските лекари и безплатното медицинско обслужване, с които кубинският лидер Фидел Кастро така дълго се гордееше, изглежда са довели до влошаване на състоянието му след заболяването му през юли миналата година, предаде Ройтерс.

"Нещата не са добри. Много лошо, че не са го изпратили за операция в Маями", заяви д-р Чарлз Джързън от клиниката по гастроентерология в Медицинския университет "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Испанският вестник "Паис" публикува във вторник в интернет страницата си подробна статия за трите последователни операции с усложнения, на които според изданието е бил подложен кубинският президент. Източници на вестника твърдят, че тези интервенции са довели до силно влошаване на състоянието му.

Друг американски лекар, д-р Мейер Соулни, експерт по гастроентерология и чревни заболявания в нюйоркската Презвитерианска болница и в медицинския център "УейлКорнел" смята, че лекарите на Кастро са сгрешили, като са се опитали да избегнат колостомията след първоначалната операция за отстраняване на част от дебелото черво.

"Мисля, че прогнозата на този етап е много сериозна", добавя д-р Рошини Раджапакса, гастроентеролог в нюйоркския Медицински център и преподавател в нюйоркския Медицински университет. "Да бъде подложен възрастен човек три пъти на коремни операции, особено когато са неуспешни, представлява много сериозно положение", изтъква той.

В последно време Фидел Кастро е имал много малко посетители, предимно от Латинска Америка, посочи анонимен представител на американското правителство, цитиран от Асошиейтед прес. Той не пожела да уточни с кого се е срещал Кастро, но според него подборът на посетителите сочи, че кубинският лидер сякаш подготвя оттеглянето си.

Самите кубинци са почти единодушни в разговор на четири очи, че Кастро вече е предал щафетата на брат си Раул, отбелязва АФП.