Кастро обвини Буш, че е наредил да бъде убит
Кастро обвини Буш, че е наредил да бъде убит / netinfo

Кубинският държавен ръководител Фидел Кастро обвини американския президент Джордж Буш, че е разпоредил да бъде убит още преди да влезе в Белия дом през 2001 година, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

В статия, публикувана на първа страница в печатния орган на Кубинската комунистическа партия вестник "Гранма", Кастро пише, че един от предшествениците на Буш - Джими Картър, никога не е издавал заповед за убийството му заради религиозните си убеждения.

Президентът Джералд Форд е подписал нареждане, с което забранил официално убиването на кубинския лидер. Не разполагам също така с доказателства Бил Клинтън да е издавал заповед за физическото ми отстраняване, пише още Кастро.

В статия с дата 29 май кубинският лидер твърди, че попитан наскоро за политиката си към Куба, Джордж Буш отговорил: "Аз съм твърдолинеен президент и само чакам Кастро да умре." Нито съм първият, нито ще съм последният, за когото Буш ще нареди да бъде убит", подчертава Кастро, без да даде подробности за обстоятелствата, при които Буш е направил това изявление.

По официални данни срещу 80-годишния Кастро са били извършени около 650 покушения след революцията в Куба от 1959 година.

Кастро не се е появявал на живо на обществени места, откакто преди 11 месеца спешно се подложи на чревна операция и предаде временно властта на брат си Раул. През този период той публикува няколко статии. Най-новата се появи, след като ЦРУ обяви намеренията си да разсекрети документи, които съдържат доказателства за планове за ликвидиране на чуждестранни лидери. Според "Гранма" един от тях е Фидел Кастро.