Кастро не възнамерява да се вкопчва във властта
Кастро не възнамерява да се вкопчва във властта / netinfo

Фидел Кастро заявява в писмо, прочетено снощи по кубинската телевизия, че не възнамерява да се вкопчва в официалните си функции, а още по-малко да препречва пътя на по-младите, предаде Франс прес.

Мой елементарен дълг е не да се вкопчвам в официалните си функции, още по-малко да препречвам пътя пред по-младите, а да допринасям с опита и идеите си, датираща от изключителната епоха, която съм преживял, казва 81-годишният кубински ръководител.

Кастро е съгласен с бразилския архитект Оскар Нимайер, който навърши 100 години, че човек трябва да е последователен докрай.

Кубинският лидер няма публични изяви от 16 месеца. Миналата година той прехвърли властта на брат си Раул и претърпя няколко коремни операции. За първи път оттогава той споменава възможността да се оттегли от постовете си, отбелязва АФП.

Писмото му бе прочетено във всекидневното радиотелевизионно предаване "Кръгла маса", посветено вчера на климатичните промени. Писмото вероятно ще бъде публикувано в кубинските вестници днес. Кастро казва, че конференцията в Бали потвърждава важността на международните споразумения, но според него "американската империя с нищо не е променила мрачните си замисли".