Каспаров на разпит заради екстремистки изказвания
Каспаров на разпит заради екстремистки изказвания / снимка: BGNES

Следователи от руската Федерална служба за сигурност /ФСС/ разпитваха почти четири часа лидера на опозиционния Обединен граждански фронт Гари Каспаров, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Разпитът бе заради радиоинтервю, дадено от него преди протестите в края на миналата седмица и във връзка с вестник, издаден от ръководеното от него опозиционно движение. Според ФСС в интервюто и публикациите е имало призиви към екстремистки действия.

Бившият световен шампион по шах, който сега е активен представител на опозицията, бе задържан за няколко часа в събота по време на антиправителствения митинг в Москва и бе глобен 1000 рубли (39 долара) за нарушаване на обществения ред.

След разпита Каспаров заяви пред журналисти, че обвиненията в подтикване към екстремизъм са напълно безпочвени, тъй като движението му винаги е призовавало към мирни форми на протест. Каспаров подчерта, че неведнъж се е обявявал против насилствени действия и че се надява обвиненията срещу него да бъдат оттеглени.

Нямат основания, няма за какво да се хванат, за да започнат наказателно преследване, но пък знаем, че в Русия човек никога не е сигурен, каза Каспаров, цитиран от Ройтерс.

Каспаров бе сред организаторите на неразрешените съботни протест. Десетки участници в тях бяха задържани.