Карзай признава, че сигурността в Афганистан не се е подобрила
Карзай признава, че сигурността в Афганистан не се е подобрила / снимкa: БГНЕС

Афганистанският президент Хамид Карзай призна днес, че са се провалили усилията на неговото правителство и международната общност за подобряване на сигурността в страната, където ситуацията се е влошила, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. "От падането на режима на талибаните през 2001 г. ние постигнахме значителни успехи, но сигурността беше един от най-важните проблеми на страната и ние не успяхме да я въдворим, положението се влоши", заяви Карзай на среща с няколкостотин жени от цялата страна.

"Нашите пътища не са безопасни, не е възможно да се отиде с кола в Кандахар, в Херат и дори до Пактиа", подчерта Хамид Карзай. Според него след падането на талибаните животът е бил приятен, което не може да се каже за днешната ситуация.

Малко по-рано девет души, в това число четирима полицаи и двама служители в иракското Министерство на образованието, бяха убити при нови актове на насилие в Ирак.

Двама офицери от полицията бяха убити, а други двама ранени, докато отивали на гости у свои приятели в шиитския град Хила, на 100 км южно от Багдад, заяви полицейският лейтенант Казел ал Хафази. При друго нападение, също в Хила, въоръжени лица убили полицай пред дома му.

Сигурността в провинция Вавилон, в която е градът, премина под контрола на иракчаните миналата седмица. В най-опасната провинция Диала трима души бяха убити при нападение срещу дома на лидер на местна групировка, воюваща с Ал Кайда. В другия бастион на бунтовниците – Мосул един полицай загина, а други петима бяха ранени при експлозия на бомба край патрулната им кола. При подобен инцидент в багдадския квартал „Ур” бляха убити двама служители в просветното министерство.