Карзай и Мушараф обещаха да се борят заедно срещу терористите
Карзай и Мушараф обещаха да се борят заедно срещу терористите / БГНЕС
Афганистанският президент Хамид Карзай и пакистанският му колега Первез Мушараф обещаха днес да се борят заедно срещу терористите, предаде Франс прес.

На среща в Исламабад двамата се договориха да координират по-ефективно борбата срещу талибаните, които водят кръвопролитен бунт в Афганистан, и срещу Ал Каида и някои пакистански племена, които ги поддържат от другата страна на границата. Франс прес отбелязва, че двамата президенти проявили на срещата необичайна любезност, като се има предвид недоверието и взаимните обвинения между страните им.

Нуждаем се от сътрудничество, особено в разузнаването, за да се изправим срещу заплахата на екстремизма и тероризма, която съсипва и Афганистан, и Пакистан, подчерта Мушараф на обща пресконференция с Карзай. Той сравни двете страни с близнаци, които растат заедно и ще страдат и ще се погубят заедно. Преди да му отстъпи думата, пакистанският президент нарече афганистанския си колега "мой брат".

Карзай обърна внимание, че активността на екстремистите в страната му намалява, но в съседната държава се засилва. Това бе първата среща между двамата президенти от август тази година, отбелязва Франс прес. Като предварителна нейна цел бе обявено засилване на сътрудничеството във войната с тероризма.

Отношенията между Афганистан и Пакистан обикновено са крайно обтегнати. Кабул редовно обвинява Исламабад, че си затваря очите за талибаните и дори ги подпомага. Северозападната гранична провинция на Пакистан е бастион за талибаните и Ал Каида. Пакистанските власти държат Афганистан и международната коалиция отговорни за ситуацията в този регион.