Карпов се опитал да посети в ареста Каспаров
Карпов се опитал да посети в ареста Каспаров / netinfo

Бившият руски световен шампион по шахмат Анатоли Карпов се е опитал да посети в ареста опозиционния лидер Гари Каспаров, който излежава петдневна присъда заради нарушения по време на протест на руската опозицията в Москва в събота, предаде Ройтерс.

Властите обаче не позволили на Карпов да посети Каспаров, каза Марина Литвинович, представителка на партията на Каспаров Обединен граждански фронт.

"Карпов е член на руската Обществена палата и като такъв има правото да посещава задържаните", припомни Литвинович. Тя уточни, че Карпов просто е искал да покаже моралната си подкрепа за Каспаров.

Карпов и Каспаров бяха съперници на шахматното поле. Карпов стана световен шампион още през 1975 г. Десет години по-късно той загуби титлата си именно от Каспаров, който по-късно призна, че е гледал на победата над Карпов, като на победа над комунистическата система.

В интервю за радио "Свободна Европа" Карпов каза, че не е безучастен към участта на Каспаров, който сега има проблеми, въпреки че в миналото са били съперници. Той припомни, че Русия има четирима световни шампиони по шахмат и че съдбата на един от тях винаги е интересувала останалите трима.