Карлос Чакала изправен пред съда за серия атентати
Карлос Чакала изправен пред съда за серия атентати / netinfo

Известният терорист Илич Рамирес Санчес, наречен Карлос Чакала, беше изправен пред съда в Париж, за да отговаря по обвиненията за извършени серия от атентати във Франция през 1982 и 1983 г., отнели живота на 11 души и ранили стотици. Това съобщи запознат източник.

С това се слага край на съдебната процедура, продължила 25 години. Процесът обаче няма да започне преди 2008 г. Това е вторият път, в който Чакала ще се изправи пред специалния углавен съд във френската столица, който гледа дела за тероризъм и е съставен само от професионални магистрати, пише БГНЕС.

Този съд го осъди на доживотен затвор през 1997 г. за убийството на двама полицаи и техен информатор в Париж през 1975 г.

Сега обаче той ще отговаря за атентатите срещу влака Тулуза-Париж от 29 март 1982 г. (5 убити), седалището на магазина Ал Уатан Ал Араби на улица Марбьоф, Париж от 22 април 1982г. (1 убит), гара Сен Шарл в Марсилия и срещу високоскоростния влак в Тен-Л`Ермитаж на 31 декември 1983г. (5 убити).

Първото нападение беше насочено срещу Жак Ширак, който по това време беше кмет на Париж и лидер на опозицията и често използваше влака.