Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БТА
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон и двама други привърженици на каталунската независимост отново може да се ползват временно с имунитета си на евродепутати. Това постанови европейското правосъдие няколко дни преди пленарна сесия на ЕП в Страсбург, предадоха световните агенции
.
Мярката касае, освен Пучдемон, и Антони Комин и Клара Понсати. Тя бе постановена от Общия съд - инстанция на Съда на ЕС, сезиран в тази насока на 26 май. Мярката остава в сила, докато инстанцията не вземе друго решение по въпроса, като се базира на мнението на ЕП, което до този момент все още не е било представено.

ЕП гласува на 9 март за вдигането на имунитета на тримата евродепутати, привърженици на независимостта на Каталуния. За вдигането на имунитета се обявиха 400 евродепутати, а против 248.

Тримата евродепутати бяха избрани в ЕП преди две години. Испанското правосъдие ги обвинява в подривна дейност и в отклоняване на обществени средства. Тези обвинения произтичат от опита на Каталуния да се отцепи от Испания през 2017 г.

Вдигането на имунитета им, проправяше пътя съдебните власти в страните, в които тримата каталунци живеят в изгнание, да разгледат заповедите за задържането им, издадени от Испания. Ето защо тримата се обърнаха към Общия съд, който взе това решение.
БТА