Караджич трябва да каже дали се признава за виновен
Караджич трябва да каже дали се признава за виновен / снимкa: БГНЕС

На 29 август бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич трябва да каже пред Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия дали се признава за виновен по отправените му обвинения или не. Караджич изслуша спокойно обвиненията срещу себе си във военни престъпления по време на Босненската война от 1992 до 1995 година, но заяви, че има нужда от време да се запознае подробно с обвинителния акт. Бившият лидер на босненските сърби обяви пред съда в Хага, че по време на задържането му в Белград, правата му са били нарушени.

Над 20 минути съдия Алфонс Ори чете резюмето на обвинителния акт срещу Радован Карадич, който се яви пред Трибунала в Хага в строг син костюм, подстриган и в добро здраве, както потвърди самият той.

За пръв път от 13 години Караджич произнесе публично собственото си име, рождената си дата, както и официалния и неофициалния си адрес преди да бъде изправен пред Трибунала в Хага. Той поиска от съдията да прочете четири страници с обяснения как е бил заловен в Белград и екстрадиран до Хага. Бяха му дадени 2 минути - регламент, който Караджич не спази. Той обясни, че е бил отвлечен за три дни, че правата му са били нарушени и че е нямал право нито на телефонен разговор, нито на SMS до близките си.

Бившият лидер на босненските сърби обясни, че ще се защитава сам и че няма оплаквания от отношението на властите в затвора към него. Пред съда Караджич заяви, че през 1996 година е сключил споразумение с американския пратеник на Балканите Ричард Холбрук, според което получава имунитет, ако се оттегли от политическия и обществения живот. Вместо имунитет обаче срещу Караджич имало няколко опита да бъде ликвидиран.

Най-тежките престъпления, в които Радован Караджич е обвинен са обсадата на Сараево, при която загиват над 10 000 цивилни граждани и клането на близо 8000 мюсюлмани в босненския град Сребреница през юли 1995 година. „Жертвите на Радован Карадчич чакаха прекалено дълго този ден”, каза в Хага в навечерието на процеса главният прокурор Серж Брамерц.