Караджич се яви пред Трибунала в Хага
Караджич се яви пред Трибунала в Хага / снимкa: БГНЕС

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич се появи за първи път в съда от началото на делото срещу него, което се гледа от Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия, предаде АФП.

„Наистина щях да бъда престъпник, ако бях приел да присъствам на делото срещу мен, без да бъда готов", заяви бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич при първото си явяване в съда.

"Не е в интерес на съда, нито на ООН да не водят коректно един съдебен процес", допълни Караджич, който се появи в съда, облечен в черен костюм с розова риза и червена вратовръзка.

Караджич, който се защитава сам пред съда, отказа да се яви при откриването на делото пред Международния наказателен съд за бивша Югославия миналата седмица. Той каза, че са му необходими още 10 месеца, за да подготви защитата си по 11 обвинения за военни престъпления, включително геноцид, извършени по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г.

На днешното заседание на съда трябва да бъдат разгледани начините за излизане от безизходицата - дали делото да продължи в отсъствието на Караджич, да се създаде съвет, да се потърси външно мнение или делото да бъде отложено, за да се даде време на правния съвет да се подготви. "Вероятно ще бъде създаден съвет или ще бъде назначен служебен адвокат, като в този случай Караджич ще откаже да сътрудничи с тази личност и кризата ще стане още по-голяма", заяви един от правните съветници на Караджич Марко Сладойевич преди началото на изслушването.

Бившият лидер на босненските сърби е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна от 1992-1995 г. Той беше арестуван на 21 юли 2008 г. в Белград след като се укриваше в продължение на 12 години.