Карабинери влязоха в сблъсък с африкански имигранти
Карабинери влязоха в сблъсък с африкански имигранти / netinfo

На италианската полиция се наложи да влезе в сблъсък с десетки бездомни африкански имигранти, барикадирали се в главната катедрала на Неапол, съобщиха от органите на реда. Сблъсъкът станал, когато полицията се опитала да извърши проверка на самоличността на имигрантите, разположили се в катедралата. Те се настанили там, след като пожар унищожил сградата, в която живеели допреди една седмица, и обвиняват властите, че са намерили нови домове за италианците от изгорялата сграда, а за тях си затварят очите.

Представители на профсъюзите и местни жители, подкрепящи имигрантите, заявиха, че полицията е нападнала протестиращите, но от полицията отрекоха, като посочиха, че е имало само единични моменти на "контакт". Двама от около 50-те имигранти бяха арестувани. Представител на Неапол критикува полицията за "нападение и произволни удари" на мирно протестиращите, докато от профсъюза "Cgil" определиха случилото се като "обмислено и яростно нападение срещу бедните и отчаяните".

Инцидентът стана само няколко дни, след като италианското правителство обяви извънредно положение в цялата страна по повод на нелегалната имиграция, което предизвика гнева на левите политически сили. Според критиците на правителството то преувеличава проблема и насажда страх и расизъм.