Карабинери блокират Рим заради посещението на Буш
Карабинери блокират Рим заради посещението на Буш / netinfo

Италианските власти ще предприемат безпрецедентни мерки за сигурност за предстоящото на 9 юни посещение в Рим на американския президент Джордж Буш, съобщиха представители на службите за сигурност, пожелали да останат анонимни. Това стана ясно ден, след като италианското министерство на външните работи изрази опасения от експлозии и размирици по време на визитата на Буш, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Броят на полицаите, които ще бъдат разположени по улиците на столицата, все още не е уточнен, но ще е между 3 и 6 хиляди. Италия освен това планира да затвори част от въздушното си пространство.

Програмата на визитата на Буш все още не е готова във всичките й детайли, но е сигурно, че той ще има срещи с президента Джорджо Наполитано, премиера Романо Проди и папа Бенедикт Шестнайсети. Запланувано е и посещение на католическа общност в Рим, което обаче би поставило полицията на изпитание, тъй като кортежът на американския президент ще трябва да премине през лабиринт от тесни и тъмни улички.

Буш ще пристигне в Италия в петък вечерта - 8 юни, след участието му в срещата на върха на Г-8 в Германия и ще отпътува в неделя сутринта. Леви партии и движения планират да проведат по време на престоя на американския президент, когото нарекоха "подпалвач на войни", две протестни демонстрации.

Самият Буш заявява в интервю за италианския вестник "Стампа", че е готов да види в Рим антиамерикански демонстрации. Това е признак на демокрацията и свободата на словото, отбелязва той.

След Италия европейската обиколка на Буш продължава с посещения в Албания и България.