Каяца се срещнал със Симеон
Каяца се срещнал със Симеон / netinfo

Джандоменико Каяца, адвокатът на бившия български цар и премиер Симеон Сакскобургготски, се е срещнал в София със своя подзащитен, пише италианският “Гадзета дел суд”. Според Каяца, става дума за “една абсурдна история, в която е трудно да се разбере от какво трябва да се защитава Симеон”.

“Искаме да подканим италианските съдебни власти да приключат тази история, що се отнася специално до Симеон и искаме неговият случай да бъде разглеждан отделно от случаите на Виктор Емануил и Пиерпаоло Черани”, смята адвокатът.

По отношение на прехванатите телефонни разговори между Виктор Емануил и Черани, в които става въпрос за финансирането на избирателната кампания на Симеон (за изборите от юни 2005 г.) в замяна получаването на договор за построяването на педиатрична болница в София, Каяца коментира: “Единственото нещо, което бихме могли да направим по повод на това, че двама души са си бъбрили по телефона, от което впоследствие не е излязло нищо, е да покажем, че историята с болницата се е развила на правителствено и парламентарно равнище чисто и прозрачно и е завършила с отхвърлянето на проекта преди избирателната кампания на Симеон.

Искаме да накараме италианските съдии да размишляват върху хронологията на събитията. Италианските магистрати не знаят, че проектът е получил негативна оценка още преди началото на избирателната кампания, която Черани лъже, че е финансирал. Следователно не съществува дори и на теория възможността да се построи една корупционна хипотеза. Няма никакъв смисъл да се дават пари за избирателна кампания на някого, при положение, че проектът вече е бил отхвърлен.

Според адвоката на Симеон, тази история, която от чисто техническо-юридическа гледна точка е “смехотворна”, в България е получила “огромно значение”. Персоналната оценка на Каяца е, че “враждебни към Симеон среди са използвали случая за политическа кампания срещу него, построена върху този случай”.

На въпроса дали Симеон трябва да бъде разпитван от италианското следствие, Каяца отговаря: “Да трябва да ходиш на разпит заради това какво са си бъбрили двама души по телефона, честно казано, ми се струва прекалено. Не възразяваме по никакъв начин, но искаме първо да ни бъде представено нещо много по-конкретно”.