Капитанът на саудитския петролен танкер, превзет от пирати, е поляк
Капитанът на саудитския петролен танкер, превзет от пирати, е поляк / снимкa: БГНЕС

Капитанът на саудитския супертанкер "Сириус Стар", заловен от сомалийски пирати, е полски гражданин. Това съобщи говорителят на полското външно министерство Пьотр Пашковски, цитиран от ИТАР-ТАСС. На танкера има още един поляк, който е машинен инженер.

Информацията е получена от собственика на танкера. Пашковски допълни, че полското Министерство на външните работи събира информация за случая чрез дипломатическите си представителства, които подготвят варианти за действие в случай на необходимост, съобщи БТА.

По-рано през деня бе съобщено, че саудитският петролен танкер, отвлечен от пирати с товар, струващ 100 милиона долара, е достигнал бреговете на Северна Сомалия, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на представител на регионална моряшка асоциация.

Според координатора на Асоциацията на моряците от Източна Африка Андрю Муагура танкерът е бил видян близо до пристанището Ейл, често използвано от сомалийски пирати. Още вчера се появи информация, че похитителите изглежда се насочват натам.

Отвличането на танкера "Сириус стар" е най-дръзкият и сериозен удар на сомалийските пирати. Той бе нанесен въпреки патрулиращите в района кораби на различни държави, които бяха пратени там, за да гарантират безопасността на морския път през Аденския залив.

Според местни източници за вземането на танкера на абордаж е бил използван отвлечен нигерийски влекач и вероятно моторници. Пиратите са действали с въжета с куки и със стълби. Възможно е да са им помагали нигерийци и йеменци, имайки предвид размаха на акцията и мястото, където е превзет корабът - сравнително далеч от Сомалия, на около 450 морски мили югоизточно от кенийското пристанище Момбаса.

Междувременно стана ясно, че "Сириус стар" е пуснал котва край сомалийското пристанище Харардере, северно от Могадишо, заяви пред АФП отговорен служител от областта Пунтланд.

"Получихме информации и сега знаем, че корабът е на котва близо до Харардере", заяви Биле Мохамуд Кабоусаде, съветник на президента на самообявилата се автономна област Пунтланд. Харардере е едно от пристанищата, които пиратите използват, за да държат пленени кораби, докато им бъде платен откуп.

"Сириус стар" е дълъг 330 м и е натоварен с два милиона барела суров петрол, какъвто е и капацитетът му. Построен е в южнокорейска корабостроителница и е станал собственост на саудитската петролна компания "Арамко". Той е първият от шест поръчани от "Арамко" идентични супертанкера.