Кандидатурата на Прохоров - план на Кремъл?
Кандидатурата на Прохоров - план на Кремъл? / снимка: Reuters

Решението на руския милиардер Михаил Прохоров да се кандидатира за президентските избори през март 2012 г. може би е "план на Кремъл", целящ да се успокоят протестите срещу резултатите от парламентарните избори на 4 декември, пише руската преса.

Прохоров, който през септември беше отстранен като ръководител на дясната партия Справедливо дело след конфликт с Кремъл, оповести кандидатурата си в понеделник. Това е тактически ход с цел да се свали напрежението в обществото и да се отслабят масовите протести срещу победата на управляващата партия "Единна Русия" на премиера Владимир Путин на изборите за Държавната дума, заяви източник, близък до Кремъл, цитиран от икономическия вестник "Ведомости".

Макар Прохоров да посочи, че не е информирал за своето решение нито Путин, нито президента Дмитрий Медведев, оповестяването на кандидатурата "не беше изненада" за правителствения ръководител, твърди източникът, цитиран от БГНЕС. Според независимия експерт Станислав Белковски, цитиран от сайта Газета.ру, "Кремъл лансира кандидатурата на Прохоров, за да успокои протестиращите и за да може всички да бъдат ободрени, виждайки какво добро момче се кандидатира за президентските избори". Някои се радват на появата на кандидат, олицетворяващ протестния вот, други са сигурни, че това е план на Кремъл", посочва в. "Комерсант".