Кандидатката на Пет звезди води в изборите за кмет на Рим
Кандидатката на Пет звезди води в изборите за кмет на Рим / БГНЕС

Италианското движение "Пет звезди" има голяма преднина в първия кръг на изборите за кмет на италианската столица според екзитполовете, предадоха световните агенции.

Вирджиния Раджи, представителка на критикуващото традиционните политически сили движение "Пет звезди" на комика Джузепе Грило, е получила между 33 и 37 процента от гласовете според проучване на И Ем Джи, цитирано от Ройтерс и ДПА. Друго проучване, извършено от института Пиеполи за телевизия "РАИ" й дава между 34 и 38 на сто от гласовете, добавя ДПА.

Кандидатката на "Пет звезди" води в изборите за кмет на Рим
netinfo
Роберто Джакети от Демократическата партия, който се ползва с подкрепата на премиера Матео Ренци, е спечелил 22 до 26 на сто от гласовете по данни на И Ем Джи, и 20-24 на сто по данни на института Пиеполи, отбелязва Ройтерс. Ако се потвърди, че никой от кандидатите не е спечелил над 50 на сто от гласовете, на 19 юни ще се произведе втори кръг, в който ще се съревновават двамата кандидати, получили най-много гласове на първия тур. В Рим това вероятно ще са Джакети и Раджи, отбелязва ДПА.

Възможно е до втори кръг да се стигне и в други градове като Неапол и Милано. В Милано борбата е по-оспорвана, като по данни на "И Ем Джи" лявоцентристкият кандидат Джузепе Сала е получил между 38 и 42 на сто от гласовете, срещу 36,5 до 40,5 на сто за дясноцентристкия кандидат Стефано Паризи, отбелязва Ройтерс. Екзитполът на института Пиеполи дава на Сала 41-45 на сто от гласовете срещу 35 до 39 на сто за Паризи.

Източник: БТА