Канадски кмет пробва да продаде мъртъв кит в eBay
Канадски кмет пробва да продаде мъртъв кит в eBay / снимка: Guliver/Getty Images

Кметът на канадския град Кейп Сент Джордж - Питър Финвик направи неуспешен опит да продаде на търг трупа на мъртъв кит, след който реши да го предостави безвъзмездно на всеки, който го пожелае.

Трупът на 12-метровия бозайник бе изхвърлен миналата седмица от вълните на Атлантическия океан на градската крайбрежна алея. Оттогава жителите на Кейп Сент Джордж не могат да решат какво да правят с този "подарък", вонята от който стана непоносима.  Отначало кметът се е опитал да отправи въпроса на федералните власти. От Министерството на риболова и океаните обаче отказали да решат проблема, тъй като трупът на кита се намирал на територията на града, пише БГНЕС.

След това местните власти решили да разчленят трупа на кита и да го изгорят. Това обаче предизвикало протести от страна на защитници на правата на животните и на местни жители. Тогава кметът обявил гниещия труп за продажба в интернет аукциона eBay, където неизвестен купувач даже предложи за него 2000.25 долара. Администраторът на сайта обаче свалил офертата, тъй като била в разрез с неговата политика към домашните любимци и дивите животни.

Финвик вече заяви, че ще търси такива, които биха могли да вземат трупа на кита, докато все още е "в добро състояние". В противен случай, каза той, градът го очакват "два незабравими вонящи месеца". Това е времето, за което, според експерти, ще бъде необходимо за пълното разлагане на трупа.