/ Guliver/Getty Images
Канада и Мексико призоваха вчера САЩ да водят тристранни преговори за преразглеждане на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), въпреки различията в икономическото състояние на трите страни, предаде АФП.
 
САЩ, Канада и Мексико са се споразумели за предоговаряне на НАФТА

Миналия четвъртък Вашингтон започна официално процеса за преразглеждане на споразумението, критикувано от президента на САЩ Доналд Тръмп. Според министъра на търговията Уилбър Рос Белият дом още не е решил дали тези страни ще се водят с всяка страна поотделно, или колективно.
 
"НАФТА е тристранно споразумение. За Канада това е преди всичко въпрос на здрав разум, НАФТА трябва да бъде модернизирана със съгласието на трите страни членки", заяви канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд на среща с мексиканския си колега Луис Видегарай в столицата Мексико.
 
Тръмп подписа указ за оттегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство

Фрийланд призна, че съществуват двустранни конфликти със САЩ, особено по отношение на канадската дървесина за строителни цели, на която Вашингтон вече наложи вносни мита. Същите мита скоро може да бъдат наложени на мексиканската захар, ако двете страни не постигнат споразумение до 5 юни, припомня АФП.
БТА