Канада била мишена на чуждестранен шпионаж
Канада била мишена на чуждестранен шпионаж / снимкa: БГНЕС

Канада е мишена на шпионаж от чужди разузнавания, които проявяват все по-голяма агресивност и използват все по-съвременни средства при събирането на секретна военна, техническа и икономическа информация, констатира  в годишния си доклад канадското разузнаване, предаде Франс прес. 

   

"Шпионажът, който бе основната грижа на службите за разузнаване до 90-те години, не изчезна след 11 септември. Напротив, той набира нови сили, не спира да се развива и става все по-агресивен благодарение на новите технологии", заяви Джим Джъд, директор на Националната служба за разузнаване и сигурност.

   

В доклада се споменава, че Канада е мишена на шпионаж поради постиженията си в много икономически сектори като земеделие, биотехнологии, комуникации, добив на петрол, минна индустрия.

   

Освен това, като член на НАТО, Канада има достъп до военни и отбранителни технологии чрез посредничеството на своите съюзници, изтъква разузнаването.

   

Развитието на частния и промишлния сектор в Канада привлича не само чуждите служби за разузнаване, но и различни престъпни групировки и международни терористични организации. Чуждите шпиони използват фалшиви документи за самоличност и различни прикрития, за да събират информация и да сплашват имигрантските общности, допълва разузнавателната служба в доклада.