15 души загинаха при атентат с камион бомба, извършен рано тази сутрин в жилищен квартал на афганистанската столица Кабул. Ранените са над 240 души, съобщи АФП, позовавайки се на говорител на афганистанския президент Ашраф Гани. Сред ранените има 47 жени и 33 деца, уточни за АФП говорителят Сайед Зафар Хашеми.

Големият брой пострадали се обяснява с това, че атентатът е извършен в жилищен район и при взрива са се пръснали прозорците на много сгради. Според фотограф на АФП взривът е разрушил няколко жилищни сгради и е образувал в средата на шосето кратер, дълбок около 10 м.

Камионът с експлозиви се взривил в 1.00 ч. местно време в жилищен квартал в столицата, близо до правителствен комплекс със сгради на афганистанското министерство на отбраната. В социалните мрежи са отправени призиви към афганистанците да дарят кръв за ранените в атентата.

Президентът Гани посети ранените, настанени в болница, управлявана от италианската неправителствена организация „Имърджънси”, съобщи в комюнике президентството.

Талибаните не са поели отговорност за атаката, но при вчерашната първа голяма вълна от атентати след избирането на новия им водач молла Ахтар Мансур миналата седмица загинаха девет души.

В последните дни бяха извършени няколко кръвопролитни нападения в Афганистан, след като миналата седмица молла Ахтар Мансур бе избран за нов лидер на талибаните на мястото на историческия им водач молла Омар, отбелязва АФП.

От началото на годината до 30 юни в Афганистан при различни атаки загинаха 1592 цивилни, а ранените са 3329, показаха данни на ООН, разпространени в сряда.

Източник: БТА