Камерън се опълчи на ЕК заради имигрантите
Камерън се опълчи на ЕК заради имигрантите / снимка: БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън, който иска затягане на социалната политика към някои имигранти от Европа, включително българи, отхвърли снощи "напълно неуместните" критики на "европейски представители, които не са избрани от народа".

Едва пристигнал във Вилнюс, където трябва да участва в срещата на върха между ЕС и шест бивши съветски републики, Дейвид Камерън написа доста рязко съобщение в Туитър. "Обсъдих коментарите на комисар Андор с @BarrosoEU (Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия) - напълно неуместно е представители, които не са избрани от народа, да се оплакват от легитимни притеснения", написа британският премиер.

Говорител на Камерън заяви, че думите на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор са "неуместни за човек, който получава заплатата си от британските и европейските данъкоплатци". Ласло Андор заяви, че "едностранната реторика" на Дейвид Камерън може да спечели на Великобритания репутацията на "лоша страна" в ЕС.

Дейвид Камерън поиска в сряда затягане на правилата за отпускане на социални помощи на европейските имигранти малко преди пълното отваряне на трудовия пазар за румънците и българите, предизвиквайки критиките на Брюксел. На вечеря във Вилнюс снощи британският премиер обяви, че се опитва да убеди европейските си партньори в невъзможността за интегриране на нови държави членки без промяна на принципа за свободно движение на хора.

Той получи подкрепата на британския външен министър Уилям Хейг, който заяви, че Великобритания е "една от най-щедрите и отворени към света страни" и че терминът "лоша страна" е "неприемлив". "Но ние трябва да се застраховаме, а това е желанието и на други европейски страни, че ако хората имат право да се движат свободно в ЕС, това да е, за да работят, а не да искат социални помощи в друга страна", заяви Хейг.